måndag 7 februari 2011

Khan Academy - lär dig något nytt!

Internet är fullt av överaskningar - varje dag kommer något nytt som man känner för att dela med sig. Chattar, sociala medier och bloggar gör det hela ganska enkelt och man trycker instinktivt på share-knappen. Men då och då kommer en grej som får en att stanna till och verkligen inse vilken enorm kraft det finns inbyggd i Internet. Just idag vill jag berätta om Khan Academy, en helt fantastiskt imponerande sajt och prestation av en kille i USA.
2004 började Salman Khan att undervisa sin kusin Nadia i matematik genom Internet. Efter ett tag började andra släktingar visa intresse, vilket fick Khan att börja lägga upp små undervisningsfilmer på YouTube. Vid den här tiden var Khan en analytiker på en hedgefond och hade ett stabilt inflöde av en hel del pengar.

Pengar, makt och stabilitet, vad mer kan man begära?

Ja, det Khan saknade var nog ett lite mer övergripande syfte med livet. Så vad gör Khan? Jo, han tar sina besparingar, slutar sitt jobb som fondförvaltare och satsar heltid på att göra undervisningsfilmer! Han har idag nästan 2 000 filmer upplagda på sin sajt och han är helt fantastiskt pedagogisk. Uppemot 20 miljoner träffar har han haft än så länge. Ämnesområdena har svällt ordentligt, själv gillar jag de ekonomiska ämnena ganska mycket.

Han har även på sistone uppmärksammats av Bill & Melinda Gates välgörenhetsstiftelse och även fått ett stort ekonomiskt bidrag från Google.

Surfa in och lär dig något nytt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar