onsdag 19 oktober 2011

Synka säkert i molnet

Både DropBox och SugarSync är ju två fantastiskt bra tjänster för att synka dina filer mellan olika enheter (och vänner). En utmaning med dessa tjänster är dock att data som lagras hos dem inte är krypterad på något sätt. Överföringen av information till ”molnet” är krypterad, men när informationen väl kommer till tjänsteleverantören så är den inte det.

 
Det har poppat upp ett antal alternativa lösningar för detta och mina två favoriter är Secretsync och BoxCryptor, båda fungerar med såväl DropBox som SugarSync. Jag ska inte gå in i tekniska detaljer, men i princip så funkar det så att man installerar en liten klient på sin dator och anger ett krypteringslösenord. Sen skapas två mappar på datorn (använder DropBox som exempel nedan, funkar på samma sätt med andra lagringstjänster):

Okrypterad mapp (synkas ej) – En mapp där du arbetar med dina filer, som är helt okrypterade och endast lagrade lokalt på din dator, DropBox ser aldrig denna mapp.
Krypterad mapp (synkas) – I din DropBox-folder skapas en ny mapp, som lokalt på din dator synkroniseras med den okrypterade mappen. I denna mapp är alla filer dock krypterade med din krypteringsnyckel (256-bitars AES-kryptering). Det är denna mapp som synkas upp till DropBox, vilket gör att data är säkrad.


När du väl gjort detta på en dator kan du upprepa proceduren på en annan dator och vips så funkar det precis lika enkelt som innan du hade kryptering. Den enda skillnaden är att du inte lägger saker som du vill kryptera direkt i DropBox-mappen utan i stället i den okrypterade mappen.

Finns dock ett par nackdelar:

Det blir en aning klurigare att komma åt sina filer från mobila enheter. Det finns mobila appar till krypteringslösningarna, men det blir ett steg extra för att komma åt filerna från mobilen eller suftplattan.
Det är oklart hur man delar krypterade filer med vänner. Enda sättet jag kommit på är att distribuera sin lösenordsfras till de man villl dela med.

1 kommentar:

  1. Så här står det på Dropbox hemsida:
    https://www.dropbox.com/security

    "We encrypt the files that you store on Dropbox using the AES-256 standard, which is the same encryption standard used by banks to secure customer data. Encryption for storage is applied after files are uploaded, and we manage the encryption keys."

    SvaraRadera